4 éve vezető helyen a Blonde d'Aquitaine


Mi más lenne a bizonyítéka annak a széles körben elterjedt megállapításnak, hogy a Blonde d’Aquitaine fajta prémium kategóriát képvisel a húsmarhák között, mint az a tény, hogy már 4 éve folyamatosan első helyen szerepel a hódmezővásárhelyi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok kiállításon, mely a hazai állattenyésztés egyik legnagyobb évente megrendezett seregszemléje. Három éven keresztül a francia Toutatis apaságú, Néma Kft. tenyésztette JÁRGÁNY nevű tenyészbika érdemelte ki a nemzetközi bírók első helyét, idén pedig a Dörögdi Mező Kft. tehene aratott diadalt a húsmarha fajták közötti versenyben.

Ebben az évben szerencsésen alakult a finálé, mert a limousin, blonde d’Aquitaine, charolais és a magyartarka fajtagyőztes is felnőtt tehén lett. A bíróknak így a teheneket kellett összehasonlítani, ami kicsit talán könnyebb, mintha bika és tehén vegyesen indult volna a versenyben. A döntést ennek ellenére nehezen hozták meg a bírók, mert minden fajtagyőztes tenyészállat igazán szép volt a maga fajtájában. Idén szintén különlegességnek számított, hogy a ringben felvezetésre került az első homozigóta szarvatlan blonde d’Aquitaine tenyészbika (genomvizsgálattal alátámasztott eredmény), mely egyben Magyarország első bizonyított ilyen genetikájú blonde bikája.

A Jakab Judit tenyészetében napvilágot látott fiatal tenyészbikát nem túl jó helyezéssel illették a francia bírók (Fréderic Planté, Patrick Sazy), melyet alacsony marmagasságával, keskeny farával és szerény mélységi méreteivel indokoltak. Sajnos ez az összefüggés az értékmérő tulajdonságok és a szarvatlanság között nagyon sokszor megfigyelhető, ezért a faja hazájában nem szívesen foglalkoznak szarvatlan állatok nemesítésével.

Ugyanakkor az állat a hazai állattenyésztésben máris óriási jelentőséggel bír, mert sok keresztezett állományban kívánják a húsformákat javítani amellett, hogy a szarvatlanságot behozzák egyébként szarvalt utódokba. Egyik ilyen fontos lehetőség a nem tisztavérben tenyésztett szürkemarhák és magyartarka szarvalt tehenek utódainak egyidejű „húsforma-javítása és szarvatlanítása”. Mivel ezekben a fajtákban eddig csekélyebb eladási árat lehetett elérni, páratlan lehetőségnek ígérkezik a módszer az exportra történő értékesítésben, vagy netán a továbbhízlalásban. Különösen most aktuális kérdés ez, amikor a blonde felvásárlási ára igen magas, amihez szintén hozzájárul, hogy hazánkban a fajtának saját vágóhídja is működik.

A magyar visszajelzések szerint – összhangban a külföldi eredményekkel – a legjobb vágási mutatók (színhúskitermelés, hasznos húsrészek aránya, vágási %) ebben a fajtában mérhetők, első osztályú minősítéssel és kedvező hús-faggyú aránnyal. Ez első sorban a finom csontozatnak és a vékony bőrnek köszönhető, mely fő szempont volt a kiállításon felvonultatott tenyészállatok minősítésénél is. A bőr vékonysága azért kiemelten fontos, mert a bőr alatt kevés faggyú halmozódik fel. Ez a fajta nemesített tulajdonsága, aminek eredménye, hogy a blonde d’Aquitaine bikák akár 700-800 kg-ra is hizlalhatók különösebb faggyúsodás nélkül, ez pedig kiemelten fontos a mai európai táplálkozási trendben, ahol a zsírszegény ételek, zsírszegény húsok helyeződnek előtérbe. Nem véletlen hát, hogy az utóbbi időben mind a termékelőállításban, mind a fajták közötti megítélésben a „prémium” jelzőt vívta ki a blonde d’Aquitaine.

Idén nem csak a blonde d’Aquitaine aratott osztatlan sikert a kiállításon. A limousin tenyésztők is szép számban képviselték a fajtát. Sajnos a kiállítás férőhelykapacitása csak 26 bokszban kiállított 31 állat bemutatására biztosított lehetőséget, melyet 11 törzstenyészet legkiválóbb egyedeivel töltöttek fel a tenyésztők. Ez 25%-kal több, mint a tavalyi, és feltehetően jövőre ugyanennyivel (vagy mégtöbbel) nő majd a részvétel. Az érdeklődők és a tagok is nagy létszámban voltak jelen a standon, ahol a 4 nap alatt számos különleges fajta-terméket lehetett megkóstolni.

Volt limousin és blonde d’Aquitaine steak, limousin-burger  pörkölt mindkét fajtából, és számos érdekes különlegesség, mely még francia szakembereiket is meglepte. Az idei évben a limousin fajta bírálatát Alexandre Humeau, francia küllemi bíró végezte, míg a fajta bemutatását Gilles Lequeux, az INTERLIM kereskedelmi igazgatója bonyolította, aki az utána szervezett fórumon is részt vett. Idén egyesületünk a kiállítás első napjára szervezte az Alföldi Régió tenyésztőit és érdeklődőit összefoglaló fórumot, melynek lebonyolításában Dr. Wagenhoffer Zsombor és Tuzi Krisztina is közreműködött.

Itt a tenyészállat-bírálattal kapcsolatos kérdéseket feszegették elsősorban a jelenlévők, de számos téma is terítékre került, a piactól a szelekción át a tenyészállat-felvezetés szakszerű előkészítéséig. A fórum, a kiállítást követő hétfői napon folytatódott, ahol a Skamla-Farm Kft. látta vendégül farmján a látogatókat. Az igen színvonalas rendezvény a Dunántúli Régió tenyésztőinek nyújtott hasznos információkat a tenyésztéssel, bírálattal és a szelekcióval kapcsolatban. Itt Franciaországból vásárolt tenyészüszők és tenyészbikák egyedein figyelhettük meg az értékmérő tulajdonságok értékelését, ugyanakkor a farm kiváló példaként szolgált a külföldi tenyészállatok magyarországi adaptációjának szempontjából.

A fórum leírása bővebben megtekinthető ITT!

 A visszajelzések szerint ezek az értekezések a legfontosabbak a szervezett programok közül, akárcsak a szakmai utakon szerzett tapasztalatok, ezért egyesületünk kiemelt feladatának tekinti, hogy hasonló rendezvényeket nagyobb számban is szervezzen, és az évente aktuális szakmai út is elérhető legyen az összes jelentkező tenyésztő számára. Egyesületünk idén először gondolkodott el saját rendezvény szervezésén is, mely előreláthatólag ősszel kerül lebonyolításra. Fontos számunkra, hogy minél több olyan lehetőség rendelkezésre álljon a tenyésztők számára, ahol gyakorlati információkkal gazdagodhatnak az érdeklődők.

Tapasztalatunk szerint a limousin és a blonde d’Aquitaine fajták tartói széleskörű információval rendelkeznek a szarvasmarha-tartás és takarmányozás terén, ezért első sorban a küllemi bírálat és a szelekció felé kell szemegyeztető megbeszéléseinket irányítani. A fajta fejlődését ugyanis ez határozza meg leginkább. Hiszünk abban, hogy a hasonló rendezvények elég információt adnak a fontos tulajdonságok, küllemi összefüggések kiválasztásához, amely alapján minden tartó saját gazdaságában ki tudja majd választani a legjobb egyedeit, felismeri azokat a hibákat, amelyeket ki kell javítani (ehhez rengeteg lehetőséget biztosítunk már több éve), és ezzel egy helyes irányba tartó szelekciót végezve saját állományának genetikáját eredményesen tudja majd fejleszteni.

 Az évről évre növekvő létszám azt sugallja, hogy ezekre a rendezvényekre nagy szükség van, mert a tenyésztőknek egyre fontosabb az igényes tenyésztői munka, amely nélkülözhetetlen a jó minőségű, kifogástalan portéka előállítására, hiszen a minőségi termék az egyetlen, ami jó áron, és persze folyamatosan értékesíthető a piacon.

 

 

 

 

« Vissza