Blonde d'Aquitaine nagydíj a XX. Alföldi Napokon

A XX. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok kiállításon kitűnő eredménnyel szerepelt a blonde d'Aquitaine fajta, ugyanis a pénteki napon megrendezett küllemi bírálat után a fajtagyőztes állatokat összevetve, a nemzetközi bírókból álló bíráló bizottság egyhangú véleménye alapján az első díjas blonde d'Aquitaine tenyészbika kapta a húsmarhatenyésztési nagydíjat.

Kitűnő eredménnyel zárta a Hódmezővásárhelyen megrendezett XX. Alföldi Állattenyésztési Napok Kiállítást a Blonde d’Aquitaine fajta, ugyanis a pénteki napon megrendezett küllemi bírálat után a fajtagyőztes állatokat összevetve, a Néma Kft. (Akasztó) Járgány nevű tenyészbikája kapta a húsmarhatenyésztési nagydíjat, a bírók egyhangú véleménye alapján.

A blonde d’Aquitaine fajta bírálatát Patrick Sazy és Fréderic Planté, francia tenyésztők (a fajta hazájában élen járó tenyésztők) végezték. A bírók külön dicsérettel illették a bemutatott tenyészállatok minőségét és felkészítésüket, valamint elismerően nyilatkoztak a kiállítás színvonalas kivitelezéséről is.

Egyesületünk nagyon örült, hogy ebben az évben 16 blonde d’Aquitaine tenyészállat képviselhette tenyésztőjét a rendezvényen. A bíróknak nehéz dolga volt, mert a különböző ivarú és korú állatokat nagyon nehéz összehasonlítani egymással, de bízunk benne, hogy azon idő is elérkezik egyszer, amikor egy kategóriában több egyed is összemérhető lesz.

Sajnos a limousin fajtát mindössze 3 egyed képviselte. A Gyöngysziget Kft. (Nagybaracska) állított ki egy tehenet és egy borjas tehenet, valamint egy növendék üszőt. Sajnos a kevés egyed nem tette lehetővé a show-bírálat lebonyolítását a limousin fajta esetében, így a tenyésztő egyesületi különdíjban részesült. Mindezt figyelembe véve az egyesület vezetése reménykedik, hogy a jövőben a blonde d’Aquitaine fajta sikerén, és a kiállításokon történő szereplésén felbuzdulva a limousin fajtát tenyésző kollégák is hasonlóképp vesznek részt ezeken a rendezvényeken, népszerűsítve tenyészetüket, állataikat és a fajtát.

 

A bírálat alapján létrejött helyezések:

 

1. hely:     Néma Kft. tenyészbikája (1. kat.)                          Határőr Zrt. szűzüszője  (2. kat)

                                                                                                  

2. hely: Gábor-major Kft. tenyészbikája (1. kat.)            Gyöngysziget Kft. embriódonor tehene (2. kat)

 

3. hely:  Dörögdi Mező Kft. borjas tehene (1. kat.)             Dörögdi Mező Kft. szűzüszője (2.kat.)                                                                         


A bírálat alapján rangsorolt állatok díjazása után további különdíjak kiosztására is sor került. A Gyöngysziget Kft. további különdíjat kapott, mert a kiállításon 8 tenyészállattal jelent meg (3 limousin és 5 blonde d’Aquitaine).A Dörögdi-Mező Kft. szintén különdíjban részesült, melyet a bemutatott és felvezetett tenyészállatok színvonalas előkészítéséért ítéltek oda a bírók. Itt jegyeznénk meg, hogy a tenyészet egy borjas tehén mellett két szűzüszőt állított ki, és az összes állatát példásan felvezette.

Mindezek mellett az egyesület életműdíjjal díjazta Dr.Balika Sándort, aki az egyesület megalakulása óta látta le az ügyvezető igazgatói tisztséget, aki nélkülözhetetlen szerepet játszott mind a limousin, mind a blonde d’Aquitaine fajta magyarországi meghonosításában, elterjedésében és fejlődésében.

    

 

 

 

 

« Vissza