Aktuális

Szombaton este hat órakor bezárta kapuit Magyarország legnagyobb állattenyésztési kiállítása, az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok. Egyesületünk 11 tenyésztője mutatott be 35 szépen felkészített tenyészállatot, melyeket a szokásos kategóriafelosztás alapján értékeltek a bírók (limousin: Gilles Leuqeux, blonde: Damien Blanc és Patrick Sazy). Az eredmények alább láthatók:  

A limousin fajta összetett versenyében a hímivarú kategória harmadik helyezettje az 1379-es kat. számú fiatal limousin tenyészbika, tenyésztője és tulajdonos Ráczné Sándor Ildikó Kfc., Lajosmizse.

Ugyanezen kategória második helyezettje az 1381-es kat. számú limousin tenyészbika, tenyésztője és tulajdonosa Imár Bt., Balatonalmádi.

Az összetett verseny első helyezettje a tenyészbika kategóriában és egyben a limousin fajta győztese az 1385-ös kat. számú felnőtt limousin bika, tenyésztője Gyöngysziget Kft., Nagybaracska, tulajdonosa Mozsgai József, Sellye.

A limousin fajta összetett, nőivarú versenyében második helyezést ért el az 1370-es kat. számú limousin vemhes üsző, tenyésztője és tulajdonosa Imár Bt., Balatonalmádi..

Az összetett verseny első helyezettje az 1361-es kat. számú limousin üsző, tulajdonosa és tenyésztője JMK Kft., Hajdúszoboszló.

A blonde d’ aquitaine fajta összetett versenyében a hímivarú kategória harmadik helyezettje az 1401-es kat. számú fiatal blonde d’aquitaine tenyészbika, tenyésztője és tulajdonosa a Alkotmány-Agro Mg. Zrt., Nagykanizsa.

A hímivarú kategória második helyezettje a 1403-as kat. számú fiatal tenyészbika, tenyésztője és tulajdonosa Gábor-Major Kft., Martonvásár.

Első helyezést ért el a kategóriában a 1399-es kat. számú blonde d’aquitaine tenyészbika tenyésztő és tulajdonos Határőr Zrt., Babócsa.

 

A blonde d’ aquitaine fajta összetett versenyében a nőivarú kategória harmadik helyezettje a 1389-es kat. számú blonde d’ aquitaine üsző, tenyésztője és tulajdonosa az Dörögdi Mező Kft., Taliándörögd.

A nőivarú kategória második helyezettje a 1390-es kat. számú blonde d’aquitaine üsző, tenyésztője és tulajdonosa Dörögdi Mező Kft., Taliándörögd.

Első helyezést ért el a kategóriában és ezzel fajtagyőztes lett a 1396-os kat. számú borjas tehén, tenyésztője és tulajdonosa Alkotmány-Agro Mg. Zrt., Nagykanizsa.

HÚSMARHATENYÉSZTÉSI NAGYDÍJ

A XXV. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokon bemutatott húshasznú fajtagyőztes tenyészállatok összevetése alapján a húsmarhatenyésztési nagydíjat Mozsgai József magántenyésztő kapta Sellyéről, az 1385-ös kat. számú limousin tenyészbikájáért.

A Limousin és Blonde d’Aquitaine Tenyésztők Egyesületének különdíjai:

8. Egyesületi különdíjban részesül Jurászik Anett, Csemő a kiállításon bemutatott 1368-as kat. számú vemhes üsző második helyezéséért.

9. Egyesületi különdíjban részesül a Lovasberényi Agrár Kft, Lovasberény a kiállításon bemutatott fiatal tenyészbika növendék felkészítésért.

10. Egyesületi különdíjban részesül a Gyöngysziget Kft., Nagybaracska a kiállításon színvonalason bemutatott fiatal tenyészállataiért.

11. Egyesületi különdíjban részesül a Szlavikovics Ede, Bátmonostor a kiállításon bemutatott 1391-es kat. számú Blonde d’Aquitaine üszőéért.

12. Egyesületi különdíjban részesül a Néma Kft., Akasztó a kiállításon bemutatott 1397-es kat. számú Blonde d’Aquitaine tehenéért.

13. Egyesületi különdíjban részesül a Jakab Judit, Mindszentgodisa a kiállításon bemutatott 1394-es kat. számú Blonde d’Aquitaine üszőéért.

14. A kiállítás legjobb limousin állatának különdíjat ajánlott fel a francia Interlim kereskedelmi igazgatója, Giles Leuqueux, melyet Mozsgai József, Sellye fajtagyőztes állatáért vehet át.

15. Különdíjat ajánlott fel a Pay d’Oc Blonde d’ Aquitaine tenyésztők egyesülete nevében Damien Blanc küllemi bíró a kiállításon résztvevő összes Blonde d’Aquitaine tenyésztőnek fejenként 5 adag szaporítóanyagot, az Illico tenyészbikától, mely a központi saját teljesítményvizsgáló állomáson RRJ Étoile minősítést ért el.

 

NAPTÁR:

 

 

Az Egyesületi iroda munkatársai az alábbi telefonszámokon is elérhetők:

Törzskönyvezés: GERA CECÍLIA: +36 20 4499117

Irodavezetés: PÉTER KORNÉLIA: +36 20 4499116

Az ügyvezető igazgató (Szűcs Márton) telefonszáma továbbra is változatlan (+36 20 4499118)

Az egyesület új, (2017.03.31.-től érvényes) díjszabása elérhető az alábbi táblázatra kattintva:

TÁBLÁZAT


Blonde d'aquitaine

Törzstenyészet, embrióprogram

Egyéb információk

A 2017-es évben hatodik sebességfokozatba kapcsolt a hazai limousin és blonde d'Aquitaine tenyésztés...

1.     Kiállításokon való aktív részvétel:

XXIV. Alföldi Mezőgazda és Állattenyésztési Napok, Hódmezővásárhely

Farmer-Expo 2017., Debrecen

Szentlőrinci Gazdanapok 2017., Baranyaszentlőrinc

XI. Kaposvári Állattenyésztési Napok, Kaposvár

78. OMÉK, Budapest

 

2.     Közös tanácskozás, tudományos munka

A Magyar Tudományos Akadémia dísztermében ismertettünk tudományos szakcikket a tenyészértékbecslés kérdéseiről, együtműködésben a Keszthelyi Georgikon, és a Szent István Egyetem (Mosonmagyaróvár) munkatársaival

A Húsmarhatenyésztés időszerű kérdéseiről tanácskoztunk Keszthelyen, ahol a genomikai tenyészértékecslés került terítékre.


 

3.     Fórumok szervezése, külföldi kapcsolatok

Olivier Rambert, Gerard Menard – limousin bírók hazai látogatása

Damien Blanc, Frederic Plante, Patrick Sazy – blonde d’Aquitaine bírók a kiállításainkon

Fórumot szerveztünk az Alkotmány-Agro Zrt. közreműködésével Nagykanizsán

 

4.     Szakmai út tenyésztőinknek fajtáink hazájába

Aquitanima kiállítás – blonde d’Aquitaine szakmai program

Sommet de l’Elevage 2018. – Limousin Nemzeti Bajnokság

 

A mutatókról…

Akárcsak az utóbbi években, tavaly is jól szerepelt a húsmarhatenyésztés mutatói alapján egyesületünk két fajtája. Ehhez azonban olyan együttes munka szolgáltatott hátteret, amely minden szinten megmutatkozott.

1.     A tenyésztők létszáma és a termelésben lévő tehénlétszám ismét emelkedett, leginkább a fajtatiszta tenyészállatok arányának növekedése mellett.

2.     A kibocsátott tenyészbika létszám többszörösére nőtt az elmúlt esztendőben.

3.     A tenyésztők adatszolgáltatási normája is javul, sőt a szelekció is egyre erőteljesebb az egyes tenyészetekben. Egyre többen veszik figyelembe az egyes értékmérő tulajdonságok mutatóit a tenyész-utánpótlások kiválasztásánál.

4.     A célpárosításhoz útmutatást adó szempontokat és indexeket egyre komolyabban veszik a tenyésztők, az import szaporítóanyagnál nagyobb szerepet játszanak az ivadékvizsgálati eredmények, nagy az érdeklődés a külföldi vonalak iránt.

5.     A tenyésztési program idomul a „munkakedvhez” és igazán annak kedvez, aki kitartó munkával akar előre haladni, szakmai lépéseket tesz, ezzel javítja a hazai populációk minőségét (ennek bizonyítékai már több éve látszanak) – fontos, hogy a tenyésztési program nem tilt, minimálisan szankcionál.

6.     Az alkalmazott módszerek is egyre finomabbak, ha figyelembe vesszük az anyaállomány kiválogatását és a tenyészérték modern módszerrel történő becslését.

Fontos kijelenteni, hogy a blonde d’Aquitaine tenyésztés hazánkban szintén kiváló minőségben halad, néhol még a limousin célpárosítások szakmaiságát is megelőzve, hátráltató tényezője azonban a kisebb létszám, amiről azért elmondható, hogy akár a limousin, szintén növekedésben van. A legnagyobb problémát itt az export jelenti, hiszen a külföldi országokban ennek a fajtának más és más a megítélése, képviselete, bár 2018-ban talán ez is változik majd…

 

Egyesületünk ebben az évben is fenn kívánja tartani a tavalyihoz hasonló szakmai munkát és persze folyamatosan az innovációkon töri a fejét, amely az itt törzskönyvezett fajták genetikai előrehaladását a továbbiakban is előre viszi majd.

 

Hírek, információk

Hírek, információk

STV rend változás

Örömmel értesítjük Tisztelt Tagjainkat, hogy az egyesület éves kiadványa ELKÉSZÜLT. Tenyésztőink a közgyűlésen átvehették és szemrevételezhették a szokásos adatokkal feltöltött, azonban teljesen új köntösben megjelenő egyesületi füzetet. A kép alatti linkre kattintva bárki letöltheti PDF formában. Hamarosan megjelenik az apaállítok utódainak katalógusa is, melyben valamennyi bika ivadékainak teljesítménye megtekinthető.

 

Fórum 2017.

A Limousin és Blonde d'Aquitaine Tenyésztők Egyesületének szakmai nyílt napja Nagykanizsán, az Alkotmány-Agro Zrt. telepén, ahol Damien Blanc és Patrick Sazy "csiszolta" a résztvevők szemét és tudását. Az összefoglaló megtekinthető itt...

OMÉK 2017.

Egyesületünk összefoglalója az OMÉK eredményeiről, valamint Miniszter Úr beszédéről és a díjakról. Az összefoglaló videó megtekinthető az AKTUÁLIS rovatban a kezdőlapon.

Szakmai út 2017.

A Limousin és Blonde d'Aquitaine Tenyésztők Egyesületének szakmai útja a 2017-es évben Clermont-Ferrandba, a Limousin Nemzeti Bajnokság színhelyére. Sommet de l'Élévage 2017.

2017 Állattenyésztési Napok eredményei

 

4 éve tartó folyamatos Blonde d'Aquitaine győzelem után ismét kihúzhatta magát egyesületünk a XXIV. Alföldi Mezőgazda-, és Állattenyésztési Napok kiállításon nyújtott teljesítménye alapján, ahol idén a LIMOUSIN lett a fajtagyőztes a fajták közötti versenyen, a 3 francia (Fabien Gaudet - charolais bíró, Gerard Menard - limousin bíró, Damien Blanc - blonde d'Aquitaine bíró) és 1 magyar bíró (Vágó Barnabás) együttes véleménye alapján...

EVOLUTION bikák

A 2017 évi EVOLUTION import szaporítóanyag lajstromszámai:

Teljesítéményvizsgálati Rendszer

A LIMOUSIN és BLONDE D'AQUITAINE Tenyészértékbecslési és Teljesítményvizsgálati rendszerébe való betekintés (STV, ITV, Indexálás, Genomikus TÉ, IBOVAL)
 A szakmai cikk megtekinthető az Állattenyésztők Lapjában is...

Húsmarha-konferencia Keszthelyen

Nagy örömünkre szolgált, hogy a Keszthely székhelyű Georgikon nevéhez fűződő Húsmarha Tanácskozás idén újjá éledt hamvaiból. Bár a húsmarhás egyesületek több éve összefogva rendeztek hasonló konferenciát különböző helyszíneken, mégis a hagyományok folytatására összehívott rendezvény igazi csemegeként szolgált a hallgatóság számára.

 

Szakmai nap kapolcson

2016-ban a Limousin és Blonde d’Aquitaine Tenyésztők Egyesülete bőségesen teljesítette a hazai húsmarhatenyésztésben vállalt népszerűsítő tevékenységét. Sok kiváló állatot vezettek fel gazdáik a tavaszi Alföldi Napok kiállításon, Hódmezővásárhelyen, mindkét fajta képviselőit láthattuk a Kaposvári Állattenyésztési Napok kiállításon, és az augusztus végén rendezett Farmer-Expón is megjelent a limousin fajta jónéhány egyede. Az élőállat bemutatók sorát az egyesület Kapolcson zárta, ahol október 22-én szakmai programmal és showbírálattal gazdagított programon lehetett megtekinteni az ország számos törzstenyészete által kiállított tenyészállatokat.

 

1 2 3 >