Aktuális

Küllemi bírálati fórum limousin tenyésztőknek

Nagy sikerrel zárult az egyesület szervezésében megvalósult Küllemi bírálati fórum, mely hazánk két nagy régiójában került megrendezésre. Míg február 6.-án, szerdán az Alföldi Régió tenyésztőit invitáló Dél-Pest Megyei Mg. Zrt telepén ismerkedhettünk a limousin fajta küllemi bírálatával, addig egy nappal később 7.-én, csütörtökön a zirci Bakony HO-LI Kft. adott helyet a rendezvénynek. Idén a képzést két francia szakember, Laurent Bonnet (Francia Limousin Tenyésztők Egyesülete küllemi bírálati technikusa) és Nicolas Restituito (szintén a fracia egyesület külföldi képzéseit koordináló szakembere) tartotta. A két helyszínen összesen 82 fő vett részt, ezzel megmozgatva a törzstenyésztők jelentős részét, valamint az áruelőállító gazdák néhány tagját is. Nagy öröm számunkra az ilyen magas létszámú részvétel, hiszen ez a fajtáink iránti szakmai irányú "tudás szomjának" ékes bizonyítéka. A részletes beszámolóval hamarosan jelentkezünk az egyesületi híradóban, mely zárós határidőn belül új résszel jelentkezik!

Mindezek mellett a prezentáción készült videók megtekinthetők itt!


 

 

 

ÉVÉRTÉKELÉS 2018.

IGYUNK FAJTÁINK SIKERÉRE!

December 31-én, az óév búcsúztatásakor és január 1.-én az újév köszöntésekor is érdemes inni egy-egy pohárral (a franciák szerint természetesen pezsgővel) a jópár éve felfelé ívelő limousin és blonde d’Aquitaine „tenyésztésszervezés pályafutására”. Ha pedig iszunk – Tisztelt Tenyésztők! – akkor a legjobb az, hogy tulajdonképpen „magunkra és mindannyiunkra iszunk, hiszen a dinamikus fejlődés nagyrészt köszönhető a fajták kedvező piaci megítélésének, a tagjaink kiemelkedő tenyésztői munkájának, és az egyesületi munkában résztvevő, illetve közreműködő szereplőknek egyaránt. Évről évre folyamatosan bővül az egyesületi tevékenység, mely nagyban köszönhető az állami támogatásnak, ami az új feladatok elvégzésével járó többletköltségeket kiegyensúlyozva nagy mértékben hozzájárult, hogy az egyesületi tagdíjakat és szolgáltatási díjakat már 10 éve nem kellett megemelni.

A 2018-as évben újabb 13 taggal bővült a tenyésztőink köre, míg két farm számolta fel tagságát. Ez mintegy 286 új tehenet eredményezett, mely a termelésellenőrzött állományok létszámát gyarapította. Azonban pontosabb statisztikai adatokat a megszokott módon, a 2018-as év értékelésének lezárásakor, a márciusi közgyűlésünk időszakában közlünk majd. De mindezek mellett tekintsük át gyorsan, mi minden történt a tavalyi évben!

KIÁLLÍTÁSOK, NEMZETI BAJNOKSÁG

A kiállítások sorát az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok kezdte a 2018-as évben, mely tavaly ünnepelte 25. évfordulóját. A rangos eseményen 11 tenyészet 35 állata szerepelt, limousin és blonde d’Aquitaine fajták nagyjából fele-fele létszámarányban, ahol végül a fajták közötti versenyt ismét egyesületünk tenyésztője nyerte, ezzel nem megtörve a több éve tartó sikersorozatot, ahol egyszer limousin, másszor blonde d’Aquitaine fajtájú tenyészállat hozta el az első díjat, ezzel bizonyítva a fajták kiválóságát, kezelhetőségét és potenciáját. Nagy örömünkre szolgál, hogy a rendezvényen francia partnereink; az INTERLIM (Gilles Leuqueux) és a Pay d’Oc Egyesület (Damien Blanc és Patrick Sazy) is képviseltette magát.

Az augusztusban következő Szentlőrinci Gazdanapokat Mozsgai József limousin tenyésztő képviselte Baranya-megyében, majd az egyesület megrendezte II. Nemzeti Bajnokságát Kelet-Magyarországon, aminek a debreceni Farmer-Expo adott otthont. Itt 15 tenyészet 40 állata versenyzett több kategóriában a dobogós helyekért, melyek közül Franz Burri – svájci küllemi bíró – választotta ki a legjobb állatokat. Itt a két évvel ezelőtti „ranch típusú felvezetés” módszerével nem csak a felvezethető állatok összehasonlítására volt lehetőség, hanem a kezelhető, szép, ámde a vezetőszárat kevésbé toleráló egyedek megmérettetése is megvalósulhatott. Az eredeti terveknek megfelelően a következő bajnokságra 2020-ban kerülhet sor, ismét a Dunántúli régióban – amennyiben lesz OMÉK ebben az évben (Hiszen az OMÉK évében nem rendezünk nemzeti bajnokságot).

Végül fajtabemutatót és régiós versenyt szerveztünk a Kaposvári Állattenyésztési Napok idei fordulóján is, mely szervezés szempontjából sok mindenben rendhagyó, pozitív hangvételű volt. Itt a nemzeti bajnoksághoz hasonló stílusú bemutatót bonyolítottak a rendezők, majd a szokásos húsmarhatenyésztési fórumot egy konferencia váltotta fel, ahol gyakorlati és elméleti ismeretekben egyaránt gazdagodhatott az odalátogató. Ezekről bővebben tájékozódhatnak az érdeklődők az egyesület honlapjáról nézhető Egyesületi Híradóink megtekintésével.

MARKETING MUNKA

Mint azt az előző fejezetben említettem, honlapunkról elérhető az a Híradó Sorozat, melyet augusztusban kezdett közzétenni egyesületünk, ezzel színesítve a tagok tájékozódását az egyesületi munkáról, a fajtáinkat érintő kérdésekről, szervezett programokról és mind arról, amely szervezetünkhöz kapcsolódik. A 2018-as év utolsó 5 hónapjában 4 adás készült, és a jövőben is kívánjuk ezt a tendenciát folytatni. Ugyanakkor emellett felmerült egy fotópályázat kiírási lehetőség is, mely a 2019-es naptárkészítési programhoz kapcsolódik, noha ez a döntés még az elnökség előtt áll. Hasonlóképp elnökségi döntésre vár egy „a limousin fajta tenyésztéséről és történetéről”szóló könyv megalkotása is, ám az előkészületek során még számos kérdésre választ keresünk, mely nélkülözhetetlen a döntés előkészítéséhez.

A tavalyi évben a MÁL lapon kívül több mezőgazdasági kiadványban is megjelentünk, ezzel képviselve fajtáinkat, tenyésztőinket, népszerűsítve a húsmarhatenyésztést, programjaink „menetrendjét” ismertetve az írott sajtóban és a közösségi oldalakon, többek között a FaceBook-on is.

FÓRUMOK

A tavalyi év „tenyésztési kerekasztal” beszélgetésekben is bővelkedett. A törzstenyésztőket összehívó fórum idén a Központi Sajátteljesítményvizsgálat indításáról, kivitelezéséről és számairól szólt, amelyhez a gödöllői Szent István Egyetem Mezőgazdasági-, és Környezettudományi Kara adott helyet. Több, mint 30 fő részvételével elemeztük a tenyészbikaminősítés genetikai teljesítőképességének leginkább összehasonlító formáját.

Az év végén szokásos módon megrendezett Húsmarhatenyésztési Konferencia adta az alapot egyesületünk II. félévi fórumához. Az itt elhangzó előadások, melyek nagyrészt a tenyésztőszervezetek megújulásáról, az új európai jogszabályok alkalmazásáról, valamint a nemzetközi kapcsolatok erősítéséről szóltak, hazánkba hívták a Francia Blonde d’Aquitaine Egyesület ügyvezetőjét, Lionel Giraudeau-t, aki előadást tartott a konferencián. Ezt követően egy napos küllemi bírálati bemutató valósult meg a szintén Magyarországra látogató Fréderic Laurière, küllemi bíró közreműködésével. A bemutató elméleti előadással kezdődött a Dörögdi Mező Kft. telepén, Taliándörögdön, majd tehenek és bikák gyakorlati minősítésével folytatódott a program. Több, mint 30 tenyésztő volt jelen. Sok limousin tenyésztő is eljött, annak ellenére, hogy a bírálat kifejezetten a blonde d’Aquitaine fajtára szakosodott. A jövőben hasonló fórumra kerül sor a limousin fajták esetén is.

KÖZPONTI SAJÁTTELJESÍTMÉNY VIZSGÁLAT

Egyesületünk legújabb „programja” a KSTV projekt, melynek végrehajtását szeptemberben kezdtük meg a Bos-Genetic Kft. ráckeresztúri telepén. Mint már említettük, a felkészülést egy közös „törzstenyésztői kerekasztal” beszélgetés előzte meg, amelyen az eleveket rögzítette a szakbizottság a hatályos STV végrehajtási szabályzat figyelembevételével. A teljes végrehajtási protokoll a honlapunkon olvasható. A jelentkezési feltételek hasonlóak az ÜSTV szabályzatban leírtakhoz; kizárólag törzstenyészetek növendék bikái szállíthatók be, melyek szigorú állategészségügyi rostán mennek keresztül. Ez a szabályozás szinte megfelel a mesterséges termékenyítésre irányított, minősített tenyészbikák állategészségügyi alkalmassági előírásainak, melyet előzetes vérvétel bizonyít, végül a karantén lejárta előtt 14 nappal egy második, a telepen végrehajtott vérvétel ellenőriz. Ez kulcsfontosságú, hiszen erre a telepre az ország különböző pontjain elhelyezkedő, közel sem azonos állategészségügyi státuszú telepekről kerülnek be tenyészbikajelölt növendékállatok. Az ÜSTV-hez képest nagy könnyítés, hogy itt akár 1 állat is beszállítható, hiszen ezek kor szerint, és természetesen fajták szerint csoportosítva kezdik meg a tesztidőszakot. Nehezíti a helyzetet ellenben, hogy ez egy viszonylag költséges módja a bikanevelésnek, ám a bonyolult munka nagy része alól mentesül a tenyésztő. A legnagyobb hozadéka a rendszernek azonban az egyedek termelésének összehasonlíthatósága. Hiszen itt minden beszállított állat azonos környezetben (épület, takarmány, bánásmód) termel, így a köztük lévő genetikai különbség az azonos termelési feltételek alkalmazásával viszonylag megbízhatóan jelentkezik.

2018 év végén két indítási csoport áll tesztelés alatt, összesen 25 egyed, melyből összesen 14 limousin és 11 blonde d’Aquitaine fajta egyede. Az átlagos beállítási súlyt és az aktuális méréseket, a súlygyarapodások statisztikai értékeit, valamint a legjobb és legrosszabb periódusokat az itt látható táblázat szemlélteti. A számok meglehetősen változatosan alakulnak, ám összeségében elmondható, hogy a gyarapodási értékek a karantén időszak alatt mutatják a legkisebb értékeket, meglehetősen nagy szórással (fajtafüggetlenül), majd a gyarapodási átlagértékek növekedése, és az ehhez tartozó szórásértékek csökkenése figyelhető meg a hízlalási teszt során. Összességében az átlagértékek a teljes teszt alapján (az utolsó mérésig) kielégítő értéket adnak, ezt fűszerezi néhány kiugróan magas intenzítás, ugyanakkor gyengíti pár kifejezetten alacsony teljesítményű periódus. Mindehez azt is el kell mondani, hogy míg az I.-es csoportban jóval több a limousin egyed, addig a II.-es csoportban inkább blonde d’Aquitaine tenyészbika jelöltek termelnek. Minden esetre még két teljes hónap van az első csapat zárásáig, melyre feltehetően március közepén kerül sor. Tagjainkat erről e-mailben tájékoztatjuk, de minden érdeklődőt szeretettel várunk az eseményre. Terveink szerint a minősítést árverés követi majd, ahol reménykedünk benne, hogy kiváló megjelenésű, szép fejlettségű, állategészségügyileg rendkívül jó státuszú és szelíd egyedek találnak majd gazdára. Az így előállított „magas minőségű” portékát pedig az egyesület szakbizottságának rendelkezése alapján genomikai információval is kiegészítjük majd, mely szintén egy plusz információ ezen állatok tenyésztésbe vételéhez, ezzel a szemponttal is növelve a kibocsátott tenyészbikák értékét.

MÉRETFELVÉTELEZÉS

Az egyesület szakbizottsága évzáró ülésén arról is rendelkezett, hogy a központi STV-ben záró egyedekről a svájci minta alapján méreteket vételez. Mindkét fajtánál egyaránt leíró adatok lesznek a szokásos küllemi bírálat mellett; a marmagasság, törzshosszúság, lapocka-, csípő-, farszélesség és ülőgumó távolság, mely a jövőben olyan adatbázis létrehozását indítja el, amely a genomvizsgálati eredményekkel kiegészülve a hazai limousin és blonde d’Aquitaine genomikai referenciabázisának alapját képezheti a későbbiekben. Szó volt az ülésen a medence belső átmérőjének rektális, pelvimetrikus méréséről is állatorvos által, ám ezt végül a szakbizottság nem szavazta meg. Az összevont ülésen a vezető tisztségviselők arról is megállapodtak, hogy a zárás időpontja után rövid idővel kerül sor 2019-ben az éves közgyűlésre, mely a KSTV árverés napjára és helyszínére fog szerveződni. Míg a délelőtti program a szokásos program szerint beszámolókkal és szavazással telik majd, addig a délutánt az árverési program tölti majd ki. Ezért már most szeretettel invitálunk minden tagot erre a rendezvényre, ahol az egyesület működésének és éves értékelésének ismertetésén kívül sok hasznos információ gazdag birtokosává válhat minden a szakmára befogadó tenyésztő. Az addig eltelt idő alatt is minden információs lehetőségünk segítségével adunk majd tájékoztatást a szervezésről és az itt említett ügyekkel kapcsolatos helyzetképről.


Az UTINAPLÓ eléréséhez kattints a képre!

 

KÜLFÖLDI KAPCSOLATOK

Végül, de nem utolsó sorban a külföldi kapcsolatokról is szólnunk kell, hiszen az utóbbi években egyre jobb az együttműködés fajtáink európai szövetségeivel, amely a lehető legjobbkor jön egy ilyen „új szabályozási időszakban”, amikor az Európai Unió direktívái eddig kevésbé ismert akadályok elé állíthatják majd a tenyésztésszervezést. A kapcsolatépítés két jó példája, hogy egyesületünk felvette a kapcsolatot a Francia Blonde d’Aquitaine Tenyésztők Egyesületével (az eddigi Pay d’Oc kapcsolatot kiegészítve), valamint a Francia Limousin Tenyésztők Egyesületénél is hasonlóképpen járt el, melyet a több éve tartó INTERLIM együttműködés segített. Természetesen eddig is minden évben érkezett Franciaországból szakmai tekintély hazánkba fórumot tartani, ám a mostani képzés (mely a küllemi bírálatra irányult főként) nemcsak hazánk, és a francia kereskedelmi kapcsolatot erősíti, hanem megalapozza egyéb tenyésztésszervezési téren is a hosszú távú együttműködést. Hasonló küllemi bírálati továbbképzés volt Aquitániában is, melyen az egyesület ügyvezetője vett részt, és miképp ennek eredményeként megvalósult a hazai blonde fórum, úgy várjuk a limousin szakmai napok elérkezését is.

 Túl a francia együttműködésen, valamint azon, hogy a Nemzeti Bajnokságra Svájcból érkező bíró a svájci kapcsolataink ápolásához is nagy mértékben hozzájárult, 2018-ban új uticélt jelölt ki az egyesület vezetése az éves szakmai út megvalósításához. Egy teljesen más tenyésztésszervezési koncepciót valló ország eltérő populáció összetétellel rendelkező állományának néhány kiemelkedő farmját látogattuk meg, csodálkozva azon, hogy a limousin fajtának milyen sokféle tenyésztési koncepciója létezhet a világban. Ezt a „világba történő kitekintés sorozatot” a jövőben is fenn kívánjuk tartani. A 2019-es évben is szervezünk szakmai utat, melynek célja a Franciaországban megrendezett Blonde d’Aquitaine Nemzeti Bajnokság, amit remélhetőleg a fajta KSTV állomásával és néhány farm megtekintésével (terveink szerint limousin farmmal egyaránt) egészítünk majd ki. Ezt követően Lengyelország felé fordulunk a későbbi tervek szerint, ugyanis Magyarországon jelentős Lengyelországból származó állomány termel. Természetesen ez a szervezés még a jövő zenéje, de nem árt már most felkészülni a nemzetközi kapcsolatok kiépítésének következő lépésére. Amíg azonban kapcsolataink épülnek 2019-ben is koncentrálnunk kell a hazai feladatokra, mely a jövőben egyre több feladatot ró a tenyésztésszervezésre. Gondoljunk csak az új Állattenyésztési Direktívák okozta változásokra, amik a tenyésztési program néhány részletének átalakítását vonzzák magával. Ennek egy része már megtörtént, hiszen aki származási igazolást rendel az egyesülettől, már láthatja az új jogszabályozás „első hatásait”, ám ezeket követi majd a törzskönyvezési és termelésellenőrzési rendszerek átalakítása, mely a hatékony adatbegyűjtés és feldolgozás irányába tereli a szakmai szervezeteket, ide értve a küllemi bírálatot, a súlyméréseket és egyéb tenyészértékbecsléssel  összefüggő tulajdonságokat. Szinte minden ernyőszervezeti megbeszélésen előkerül a közös munka, az egység, az erős irányítás és hatékony együttműködés, kiváltképp a húsmarha-szövetségek között, de az út kifejezetten rögös, és bár egyre közelebb vagyunk a „közös állomáshoz” mégis úgy érezzük; elég sok kilométer van még hátra, míg célunkhoz elérünk… De természetesen nem adjuk fel, és jövőre minden bizonnyal az új sikerekre iszunk majd, amin végül minden tenyésztőtársunkkal osztozhatunk majd…

NAPTÁR:

 

 

Az Egyesületi iroda munkatársai az alábbi telefonszámokon is elérhetők:

Törzskönyvezés: SUBA CECÍLIA: +36 20 4499117

Irodavezetés: PÉTER KORNÉLIA: +36 20 4499116

Az ügyvezető igazgató (Szűcs Márton) telefonszáma továbbra is változatlan (+36 20 4499118)

Az egyesület új, (2017.03.31.-től érvényes) díjszabása elérhető az alábbi táblázatra kattintva:

TÁBLÁZAT


Egyéb információk

...

Hírek, információk

Hírek, információk

Útinapló Írország


Az egyesület 2018 évi szakmai útja az alábbi képre kattintva megtekinthető. A youtube csatornán 5 részre bontva követhetjük a teljes program eseményeit. Reméljük a képeket látva sok tenyésztő kap kedved a jövőben hasonló programokon való részvételre!

Húsmarhatenyésztési Tanácskozás

A magyar húsmarhaágazat nyertese lehet a tenyésztés-szervezésben jelenleg zajló jogszabályi átalakulásnak, amennyiben a  fajtaegyesületek képesek lesznek megújulni és szorosabban együttműködni egymással hazai és nemzetközi szinten egyaránt – így lehetne egy mondatban összefoglalni az ágazat legnagyobb éves összejövetelén elhangzottakat.

 

2017-ben is hatodik sebességben az egyesület

1.     1. Kiállításokon való aktív részvétel:

XXIV. Alföldi Mezőgazda és Állattenyésztési Napok, Hódmezővásárhely

Farmer-Expo 2017., Debrecen

Szentlőrinci Gazdanapok 2017., Baranyaszentlőrinc

XI. Kaposvári Állattenyésztési Napok, Kaposvár

78. OMÉK, Budapest

 

Francia Kapcsolatok Erősítése

Egyesületünk a fajtáink hazájával való szakmai kapcsolat erősítése céljából fórumot szervezett Taliándörögdre, melynek célja a Blonde d'Aquitaine fajta hazai és francia nemesítésének koordinációja. Hasonló fórum szerveződik 2018 február elejére a limousin fajta esetén is, melynek előfutára a MÁL cikkben megjelent küllemi bírálati továbbképzés volt. A két eseményről itt olvashatnak bővebben az érdeklődők...

2017-es beszámoló

Örömmel értesítjük Tisztelt Tagjainkat, hogy az egyesület éves kiadványa ELKÉSZÜLT. Tenyésztőink a közgyűlésen átvehették és szemrevételezhették a szokásos adatokkal feltöltött, azonban teljesen új köntösben megjelenő egyesületi füzetet. A kép alatti linkre kattintva bárki letöltheti PDF formában. Hamarosan megjelenik az apaállítok utódainak katalógusa is, melyben valamennyi bika ivadékainak teljesítménye megtekinthető.

 

II. Nemzeti Bajnokság - Debrecen

A Limousin és Blonde d'Aquitaine Tenyésztők Egyesületének II. Nemzeti Bajnokásga Debrecenben, a Farmer-Expo keretein belül került megrendezésre. Az eseményről készült teljes cikk olvasható itt és az Állattenyésztők Lapjában, a hírösszefoglaló pedig nézhető formában megtekinthető a főoldalon, az Egyesületi Híradó első számában.

Hódmezővásárhely 2018.

Szombaton este hat órakor bezárta kapuit Magyarország legnagyobb állattenyésztési kiállítása, az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok. Egyesületünk 11 tenyésztője mutatott be 35 szépen felkészített tenyészállatot, melyeket a szokásos kategóriafelosztás alapján értékeltek a bírók (limousin: Gilles Leuqeux, blonde: Damien Blanc és Patrick Sazy). Az eredmények alább láthatók:  

Fórum 2017.

A Limousin és Blonde d'Aquitaine Tenyésztők Egyesületének szakmai nyílt napja Nagykanizsán, az Alkotmány-Agro Zrt. telepén, ahol Damien Blanc és Patrick Sazy "csiszolta" a résztvevők szemét és tudását. Az összefoglaló megtekinthető itt...

OMÉK 2017.

Egyesületünk összefoglalója az OMÉK eredményeiről, valamint Miniszter Úr beszédéről és a díjakról. Az összefoglaló videó megtekinthető az AKTUÁLIS rovatban a kezdőlapon.

Szakmai út 2017.

A Limousin és Blonde d'Aquitaine Tenyésztők Egyesületének szakmai útja a 2017-es évben Clermont-Ferrandba, a Limousin Nemzeti Bajnokság színhelyére. Sommet de l'Élévage 2017.

1 2 3 >