Konferencia 2015.

A "Húsmarhatenyésztés Időszerű Kérdései" című konferencia (Zalakaros, 2015. február 5.)
 összefoglalója megtekinthető itt!

.

Az évszakhoz képest kiváló időjárási viszonyok mellett, nagy érdeklődés közepette zajlott Zalakaroson, az „Időszerű kérdések és lehetőségek a húsmarhatenyésztésben” címmel február ötödikén a Magyar Szarvasmarhatenyésztők Szövetsége rendezésében megvalósult konferencia. Több mint 220 fő regisztrált, ami nyilván a meghirdetett témák aktualitásával magyarázható elsősorban. A Dr. Márton István, MSzSz társelnöke által levezetett tanácskozáson számos húsmarhatenyésztési kérdés került napirendre, melyhez fórum keretében a hallgatóság érdemben hozzászólhatott; megjegyzést tehetett vagy akár kérdezhetett is az előadóktól.  Megértéssel, ugyanakkor sajnálattal vettük tudomásul, hogy a minisztériumból várt előadók helyettesei tudtak csak megjelenni.

Szakmai információk magas színvonalú előadását hallhattuk Madarász Istvántól, az agrárgazdaságért felelős államtitkárságról, aki a zöldítés aktuális témakörét fejtette ki. Ugyancsak fontos és aktuális volt dr. Földi Zsolt, a NÉBIH szakmai főtanácsadója előadása a kéknyelv, TBC és TSE témájáról. Nagyon érdekes és élénk visszhangot kiváltó volt Dr. Varga László, a Szent István Egyetem tudományos főmunkatársa, valamint Bognár László, a HFTE ügyvezető igazgatója genomika területéről tartott két előadása. Az ebédet követően Dr. Domokos Zoltán, a MCTE ügyvezetője a kondícióbírálatról és annak jelentőségéről tartott előadást. Dr. Várhegyi József tudományos főmunkatárs (ÁTK Herceghalom) a tudatosabb takarmányozásban rejlő hatékonyság-növelő eszközökről beszélt. Ezt követően a húsmarha ágazat 2015-ös támogatási lehetőségeiről Dr. Wagenhoffer Zsombor MÁSZ ügyvezető igazgató tartott minden jelenlévő érdeklődését egyaránt kiváltó előadást. A konferencia utolsó előadójaként Szűcs Márton felhívta a figyelmet az egyre népszerűbbé váló embrió átültetés néhány tenyésztésszervezési kérdésére. A résztvevők értékelték az eseményeket, és úgy gondolták, hogy hasznosak a hasonló rendezvények, mert nem csak a tisztelt hallgatóság ismereteit bővitik, hanem rávilágítanak a tudomány és a gyakorlat számos összefüggésére, mely pontosan illeszkedik a hazánkban alkalmazott tenyésztésszervezési rendszerhez. Konklúzióként vonható le a tény, hogy folytatni kell a hasonló események szervezését, ahol még több gyakorlati, első sorban tenyésztési kérdés kerül megtárgyalásra.

 Tekintettel arra, hogy egyesületünk kiemelt kérdésként kezeli az embriótranszfer témát (mert az átültetések és kihelyezések száma az utóbbi időben nagy mértékben megnövekedett), igyekeztünk egy összefoglalót készíteni, melyben az átültetéstől a törzskönyvezésig minden tenyésztésszervezési lépés nyomon követhető, hivatkozva az állattenyésztési törvényre és a fajtáink tenyésztési programjában foglaltakra. Ez az összefoglalás a honlapunkon a tenyésztési programok alatt kivonat formájában elérhető. Ajánljuk minden embrió recipiens gazdának, előállító tenyészetnek és nem utolsó sorban az átültetést végző szakembereknek.

 

« Vissza