STV rend változás

A Limousin és Blonde d'Aquitaine Tenyésztők Egyesületének Szakbizottsága változtatásokat vezetett be az ÜSTV rendszerben. Az új STV rend letölthető a nyitólapról!

A Limousin és Blonde d'Aquitaine Tenyésztők Egyesületének Szakbizottsága változtatásokat vezetett be az ÜSTV rendszerben. Az új STV rend letölthető a nyitólapról!

Új STV rend

A Limousin és Blonde d'Aquitaine Tenyésztők Egyesületének Szakbizottsága, 2013 január 22-én tartott ülésén felülvizsgálta az utoljára 2008-ban módosított STV rendszert és néhány új szabályozást vezetett be a korrekt minősítés érdekében. Ülésén a szakmai szempontokat a francia bírálati és minősítési rend alapján vette figyelembe. Mindezek alapján a következő változtatásokat hozta:

  • az indítást előre kérvényezni kell az egyesülettől, hivatalos, írásos formában
  • csak saját tenyészetben született állat beállítására van lehetőség 
  • a beállított egyedek életkora 210 és 270 nap közé kell, hogy essen, de 30 napnál nagyobb korkülönbség nem lehet egy csoportban
  • az egyes csoportok létszáma minimum 5 egyed
  • a minősítési küszöbérték 1200 g/nap életnapra jutó súlygyarapodás
  • a minősítéskor a származást igazoló DNS vizsgálatnak jelen kell lenni, vagy igazolni kell, hogy a tenyésztő ezt kérvényezte a NÉBIH által meghatározott vállalási határidő előtt (40 nap) 
  • amennyiben olyan különleges helyzet adódik, ami miatt eltérő módon kíván a tenyésztő STV-t végrehajtani, úgy ezt kérvényezni kell az egyesülettől hivatalosan, írásban, megfelelő indoklással, amelyet az egyesület Szakbizottsága véleményez és engedélyez, vagy elutasít 

Az ülésen jelen volt valamennyi tenyészállat előállító tenyészet képviselője, az Elnökség és az Ellenőrző Bizottság is. A bizottsági tagok a 10 fő kérdésből 8 esetben konszenzusra jutottak, 2 kérdésben pedig szavazás döntött. A jelenlegi ÜSTV letölthető a honlapról, valamint megtekinthető az egyesület hivatalos Facebook oldalán is.

« Vissza